ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΑ - ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Θέατρο Πόρτα Ξένιας Καλογεροπούλου - Porta theatre, Xenia Kalogeropoulou

Το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου αποτελεί την εκπαιδευτική έκφραση της Μικρής Πόρτας. Το διευθύνει η εκπαιδευτικός θεάτρου, Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education). Είναι ανοιχτό, με ενδιαφέρον και σεβασμό, στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα πιστεύω των παιδιών που υποδέχεται.

Από τη σχολική χρονιά 2009-2010 το Εργαστήρι στεγάζεται σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο, που βλέπει στο πράσινο του Λυκαβηττού. Διαμορφωμένο από τον σκηνογράφο - αρχιτέκτονα Αντώνη Δαγκλίδη περιλαμβάνει δύο αυτόνομες αίθουσες διδασκαλίας, τη γραμματεία, το χώρο της βιβλιοθήκης και έναν μικρό εσωτερικό κήπο. Φωτεινός και χαρούμενος, ο χώρος σχεδιάστηκε ώστε να εξυπηρετεί εργονομικά αλλά και ουσιαστικά κάθε τωρινή αλλά και μελλοντική λειτουργία του Εργαστηρίου .

Τα προγράμματα

Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της εποχής μας και κυρίως της χώρας μας, προγραμματίσαμε τη λειτουργία του Εργαστηρίου για τη φετινή χρονιά. Η απάντησή μας στη γενικευμένη κρίση είναι μία : να κρατάμε συνεχώς υψηλό το επίπεδο σπουδών, αναζητώντας πρωτοπόρες και σύγχρονες ιδέες και τάσεις από το χώρο της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής. Και ο τρόπος που το επιδιώκουμε είναι η επιλογή αξιόλογων και αυστηρά εξειδικευμένων συνεργατών με εμπειρία, ενεργό δράση και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό.

Έτσι, οι βασικές για εμάς ενότητες που συνθέτουν το πρόγραμμα σπουδών των οκτάμηνων τμημάτων περιλαμβάνουν : τον κύκλο προσαρμογής και καλλιέργειας της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων και ιστορίες-παραμύθια επιλεγμένα για αυτό το σκοπό. Τον κύκλο της εμβάθυνσης, επεξεργασίας ιδεών και σκέψεων μέσα από την εκπαιδευτική διάσταση του "Δράματος" και το Θέατρο. Τον κύκλο της κινητικής έκφρασης και του ρυθμού του λόγου και της κίνησης. Για τα μικρότερα παιδιά εντάξαμε, επιπλέον, ειδική μουσικοκινητική ενότητα, ενώ για τα μεγαλύτερα, κύκλους που αφορούν στην σκηνογραφία, την ενδυματολογία, την λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Όλα αυτά μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένα μαθήματα βιωματικής προσέγγισης και πάντα από συνεργάτες εξειδικευμένους και ενεργούς στον κάθε τομέα.

Θέατρο Πόρτα Ξένιας Καλογεροπούλου - Porta theatre, Xenia Kalogeropoulou

Η αφετηρία μπορεί να είναι: ένα παραμύθι, ένα ποίημα, μια θεατρική παράσταση, μια ταινία, μια φωτογραφία, ένα έργο ζωγραφικής, ένα μουσικό κομμάτι, ένα ιστορικό γεγονός, μία είδηση, ένα αντικείμενο, μια λέξη, ένα κομμάτι από κάποιο γράμμα που βρέθηκε σκισμένο ...

Ο προορισμός είναι πάντα ίδιος: το παιδί να γνωρίσει και να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει, ώστε να βρει τη δική του θέση μέσα σε αυτόν.

Έτσι δημιουργήσαμε:

 • Προγράμματα για βρέφη, Γιόγκα για μαμάδες με τα μωρά τους, Για μωρά από 40 ημερών - aπό την Florence Lalanne, infant massage & baby yoga instructor
Θέατρο Πόρτα Ξένιας Καλογεροπούλου - Porta theatre, Xenia Kalogeropoulou
 • Προγράμματα για νήπια
  Μικρό Εργαστήρι

  Για παιδιά 2-4 ετών και γονείς, από τη Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφο και χορεύτρια (BA in Dance theatre), απόφοιτο του Laban Centre for Movement and Dance μετεκπαιδευόμενη στο Άμστερνταμ στη μέθοδο Childspace, Developmental monitoring for babies.

  Θέατρο Πόρτα Ξένιας Καλογεροπούλου - Porta theatre, Xenia Kalogeropoulou

 • Πρόγραμματα για παιδιά και εφήβους

  Θεατρικά Εργαστήρια οκτάμηνης διάρκειας (Οκτώβριος - Μάιος). Από προνήπια μέχρι μαθητές Λυκείου

  Θέατρο Πόρτα Ξένιας Καλογεροπούλου - Porta theatre, Xenia Kalogeropoulou

 • Προγράμματα για μεγάλους

  Σεμινάρια θεατρικής Αγωγής οκτάμηνης διάρκειας (Οκτώβριος - Μάιος), για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων.

Θέατρο Πόρτα Ξένιας Καλογεροπούλου - Porta theatre, Xenia Kalogeropoulou

Στη νέα χρονιά, στα οκτάμηνα εργαστήρια παιδιών και εφήβων καθώς και στα σεμινάρια ενηλίκων θα διδάξουν οι:

Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου, νηπιαγωγός, εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education) και διευθύντρια του Εργαστηρίου
Chris Cooper, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (England)
Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ in Dance Theatre), απόφοιτος του Laban Centre for Μovement and Dance του Λονδίνου
Σοφία Πάσχου, ηθοποιός, μουσικός, Pedagogical Teatcher training in Creative Theatre, Ma in Creative Theatre - σε συνεργασία με τη LISPA (London International School of Performing Arts)
Δάφνη Δαυίδ, ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Αφροδίτη Σορώτου, θεατρολόγος, μεταπτυχιακό στο θέατρο &εκπαίδευση Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και φοίτηση τριετούς διάρκειας στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Φλώρα Σπύρου, εκπαιδευτικός-ηθοποιός, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Αιμιλία Μπαντούνα, εικαστικός και εκπαιδευτικός της Αισθητικής Αγωγής , διευθύντρια του Εργαστηρίου Τέχνης Μπλε Τελεία, συνεργάτιδα για πέντε χρόνια - του Atelier des enfants του Κέντρου G.Pompidou και υπεύθυνης - για τέσσερα χρόνια - του Εθνικού Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων (YΠΠΟ)
Αντώνης Δαγκλίδης, αρχιτέκτονας, σκηνογράφος, ενδυματολόγος
Τριάδα Παπαδάκη, ενδυματολόγος

Το πρόγραμμα είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης και θα εμπλουτιστεί από νέους συνεργάτες προσεγγίζοντας νέες ενότητες της καλλιτεχνικής και θεατρικής αγωγής.

Στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε, όσο μας επιτρέπεται, στον περιορισμό του οικονομικού προϋπολογισμού των οικογενειών που εμπιστεύονται την δουλειά μας, ήδη από πέρυσι μειώσαμε κατά 10% τα δίδακτρα όλων των αυτόνομων δίμηνων εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες που θα πραγματοποιηθούν την χρονιά 2012-13.

Επιπλέον, με σκοπό να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν σφαιρική και ποιοτική επιμόρφωση σχετικά με το Εκπαιδευτικό Δράμα/ Θέατρο μειώσαμε κατά 10% τα δίδακτρα των σεμιναρίων θεατρικής αγωγής οκτάμηνης διάρκειας.

Τα μέλη των οικογενειών που συμμετέχουν κατά την ίδια σχολική χρονιά σε κάποιο οκτάμηνο πρόγραμμα -παιδιών ή ενηλίκων- θα έχουν επιπλέον έκπτωση 10% για την φοίτηση οποιουδήποτε μέλους τους σε δίμηνα εργαστήρια.

Ισχύει, όπως πάντα, η επιπλέον έκπτωση 20% για κάθε μέλος της οικογένειας της οποίας περισσότερα από ένα άτομα φοιτούν σε οκτάμηνα προγράμματα στην διάρκεια της ίδιας σχολικής χρονιάς.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα δίδακτρα των οκτάμηνων προγραμμάτων-παιδιών, εφήβων -παραμένουν, επί της ουσίας, σταθερά για τέταρτη συνεχή χρονιά (εξαιρείται η αναγκαία αύξηση για την σχολική χρονιά 2010-11, αυστηρά ίση με το ποσοστό του Φ.Π.Α, στο καθεστώς του οποίου εντάχτηκε το Εργαστήρι από τον Ιανουάριο του 2010).

Η βιβλιοθήκη μας

Θέατρο Πόρτα Ξένιας Καλογεροπούλου - Porta theatre, Xenia Kalogeropoulou

Σημαντικό ρόλο στη δουλειά μας παίζει και η βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου.

Μοναδική στο είδος της, η δανειστική μας βιβλιοθήκη, στήθηκε με ειδική γνώση και μεράκι και πραγματοποιήθηκε χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος". Περιλαμβάνει βιβλία σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, την παιδαγωγική, την ψυχολογία, το παραμύθι, τη λογοτεχνία κλπ.

Τα βιβλία αυτά- κυρίως αγγλόφωνα- δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα σε άλλες βιβλιοθήκες αλλά ούτε και σε κανένα βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα. Υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας όπου, σε συνδυασμό με ανάλογο οπτικό και ακουστικό υλικό σε DVD και CD, προσφέρουν σπάνια εκπαιδευτικά και πνευματικά εφόδια σε όσους φοιτούν στο Εργαστήρι αλλά και στους αποφοίτους του.

Το υπάρχον υλικό αποτελεί ήδη μια γερή βάση η οποία διευρύνεται συνεχώς. Εκδοτικοί οίκοι έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν τίτλους που εντάσσονται στη θεματολογία της, όπως: 'Aγκυρα, 'Aγρα, Αερόστατο, Ελληνικά Γράμματα, Ερευνητές, Ερμής, Εστία, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., Γκοβόστης, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο, Καστανιώτης, Κάστωρ, Κέδρος, Λιβάνης, Μεταίχμιο, Μουσείο Μπενάκη, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Gutenberg/ Τυπωθήτω, Libro, καθώς και συγγραφείς ή άλλοι φίλοι του Εργαστηρίου.

Θέατρο Πόρτα Ξένιας Καλογεροπούλου - Porta theatre, Xenia Kalogeropoulou

Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου
Διεύθυνση Εργαστηρίου: Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου

Μελίνας Μερκούρη 54, 115 21, Κολωνάκι, (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Υπεύθυνη προβολής: Γιάννα Καμπουρίδου
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου
website: http://www.portatheatre.gr/
emails: portastu@otenet.gr, portastu@gmail.com
Facebook: ΠΟΡΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ http://portaergastiri.blogspot.com/

Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210 32.49.829

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και από 1ης Σεπτεμβρίου.